Werkwijze

DreamDiVR wordt vaak ingezet door therapeuten en bewegingsagogen die bewegen in het water effectiever en belevenisvoller willen maken voor de mensen die zij begeleiden.

Inzet is mogelijk op meerdere manieren:

  • Door een programma van gerichte oefeningen aan te bieden, afgestemd op de gebruiker  en gericht op de te behalen doelen

  • Door de gebruiker vrij te laten in het gebruik, en zo door de beleving meer en/of langer te laten bewegen

  • Door de afleiding van VR de gebruiker ongemerkt over fysieke en mentale grenzen heen te helpen, en zo effectiever te werken aan bijvoorbeeld revalidatie

  • Door de afleiding van VR regelmatig terugkerende oefeningen van de gebruiker minder repetitief te maken, en zo beter/langer over langere perioden vol te houden.

‘We willen het leven van onze cliënten op deze manier mooier en leuker maken’.

‘Met de VR-duikbril bieden we educatieve en therapeutische programma’s die bijdragen aan de kwaliteit van leven van mensen, zowel fysiek als mentaal.

Het gaat om unieke belevingen voor mensen met een (meervoudige) beperking die weinig reiservaring, maar veel ontwikkelingsmogelijkheden hebben. Onder begeleiding ervaren zij nieuwe werelden, terwijl ze ongemerkt aan therapeutische doelen werken. En zo is DreamDiVR niet alleen leuk, maar ook een zorgproduct voor een betere gezondheid, meer vitaliteit en stressvermindering.

De ervaring heeft positieve effecten op het fysieke en mentale welbevinden van de gebruiker. De VR-duikbril biedt ontspanning en daagt mensen met een fysieke en/of verstandelijke beperking uit om meer te bewegen. Vanuit de verwondering, verbazing en de kalmerende effecten kun je bovendien echt contact maken.

Niet alleen het beeld prikkelt, maar meerdere zintuigen worden geactiveerd. Bijvoorbeeld met speciale audiotracks, en natuurlijk met de warmte van het water en de druk op de huid. Dat draagt allemaal bij aan de totaalervaring. Digitale en analoge prikkels gecombineeerd, dat maakt het zo sterk.’

Citaat uit Onderwatersport, Dominique van Dam

Zwemmen met DreamDIVR is gezond én leuk

Baantjes trekken is niet voor iedereen even uitdagend. Met de VR-duikbril zien mensen prachtige onderwaterfilms en 3D-animaties. We dagen mensen hiermee uit om spelenderwijs meer te bewegen. Zwemmen is heel gezond. Het bevordert een sterk hart, is goed voor spieren, pezen en gewrichten en zorgt voor een goede nachtrust.

Ondanks al deze zorggerelateerde voordelen is (droog)zwemmen met DreamDiVR ook gewoon leuk. Onderzoek toont aan dat spel(vormen) positief bijdragen aan persoonlijke ontwikkeling. Zwemmen met de VR-duikbril werkt extra ontspannend en dat heeft positieve effecten op de fysieke, mentale en sociale gezondheid.

De belevingen zijn recreatief, grensverleggend, experimenteel, leuk en verantwoord. Het gaat stap voor stap en altijd onder deskundige begeleiding. Deelnemers raken op het droge eerst de bril aan, zetten hem dan op en gaan vervolgens langzaam het water in. Het gevoel van gewichtloosheid is heel bijzonder en met de VR-beelden wanen deelnemers zich bij het Great Barrier Reef, in een lokaal zwembad.

Mogelijkheden met DreamDiVR


DreamDiVR is bijzonder geschikt voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking, jong of oud. We hebben twee varianten:

1. Natte variant

Bij de natte variant hebben we de waterdichte VR-bril, voor gebruik in een (therapeutisch) zwembad. In het water kom je dichter bij de beleving van de VR-omgeving. Deelnemers ervaren het verschil tussen droog en nat, warm en koud, boven en onder water. En: de stilte in je oren als je onder water bent.

2. Droge variant

De droge variant bestaat uit een groot luchtkussen in een onderwaterdecor. Deze variant is mogelijk op vrijwel iedere locatie en daarmee bereikbaar voor diegenen die gebonden zijn aan huis of instelling. Ook is deze variant heel geschikt voor mensen met watervrees, als eerste stap naar watervrijheid. Je mist hier het watergevoel, maar het is wel een complete beleving, zowel visueel als met audio. We zijn al jaren specialist op dit terrein.

Therapeutische (zwem)clinics met begeleiding

Een clinic met DreamDiVR is altijd maatwerk. Therapeutische (zwem)clinics zijn 1-op-1 of in een groep van maximaal 5 deelnemers. Het aantal deelnemers is afhankelijk van de doelgroep en het niveau. In totaal duurt een sessie circa 2 uur, inclusief voorbereiding, een half uur zwemmen en nabespreking. Vooraf houden we een uitgebreide intake zodat voor iedereen duidelijk is wat we gaan doen.